Wat is het verschil tussen traditionele logistiek en contractlogistiek?

Als je een bedrijf bent die veel met de logistieke transport te maken hebt, dan kan het een lastige keuze zijn om te kiezen voor de logistiek zelf regelen of het uit te besteden aan dienstverleners. Je kunt dus kiezen voor traditionele logistiek en contractlogistiek, maar wat zijn nou exact de verschillen tussen deze twee? Hieronder zullen we je alles vertellen over beide logistiek opties.

Wat houdt traditionele logistiek in?

De eerste vorm van logistiek waar we het over zullen hebben is de traditionele logistiek. Hierbij worden alle activiteiten die met de logistiek te maken hebben intern beheerd. Dit zijn activiteiten zoals de voorraad beheren, maar ook de transport en distributie. Het bedrijf zelf is hierbij dus verantwoordelijk voor alles wat er bij de logistiek maar komt kijken. Het fijne hieraan is, is dat je de volledige controle hebt over je logistieke proces, maar je hebt hiervoor wel een uitgebreide expertise nodig om dit soepel te laten verlopen. Ook ben je verantwoordelijk voor de risico’s die het met zich mee brengt.

Wat houdt contractlogistiek in?

Dan hebben we natuurlijk ook nog contractlogistiek, dit wordt ook wel third-party logistics genoemd. Bij Broekman Logistics heb je ook contractlogistiek, hierbij besteed je dus alle dingen rondom logistiek uit aan een ander bedrijf. Vaak hebben deze bedrijven nog veel meer verschillende soorten diensten als alleen de contractlogistiek, dus dat kan handig zijn als je nog andere activiteiten binnen dezelfde dienstverlener zoekt. Dit kan kosten besparen omdat je zelf niet hoeft te investeren in logistieke infrastructuur en personeel, je hoeft ook zelf geen expertise te hebben want dat heeft het bedrijf al. Ook is het makkelijker om bij contractlogistiek te schalen als bij de traditionele logistiek. Je hebt hierbij dus wel minder controle en het kan lastiger zijn om bepaalde dingen op maat te laten maken. Als je wilt dat alles goed verloopt binnen de contractlogistiek, dan ben je ook vereist om goede communicatie te hebben met de dienstverlener.

Welke keuze is het beste voor jou?

Nu je weet wat beide logistiekoplossingen inhouden, twijfel je misschien waar je het beste aan doet. Kijk vooral naar hoe groot je bedrijf is en of je het je kan permitteren om zelf de logistiek te regelen, want hier komt een hele boel bij kijken. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het vaak verstandiger om contractlogistiek bij een dienstverlener af te sluiten.

Bekijk ook